Nokia X10 käyttökokemuksia

Nokia X10

Nokia X10 on HMD Globalin kesäkuussa 2021 julkaisema älypuhelin. Olen nyt käyttänyt puhelinta pääpuhelimenani noin kolme kuukautta, joten ajattelin, että olisi hyvä hetki jakaa mietteitäni puhelimesta.

Puhelimen valinta

Vaihdoin vanhan Nokia 7 Plussan tähän puhelimeen, koska vanhassa puhelimessa alkoi olla sen verran vikaa. Lataus ei enää toiminut kunnolla, vaan USB-piuhaa sai asetella hyvin tarkasti, että lataus alkoi. Piuhaan tai puhelimeen ei myöskään kannattanut ladatessa koskea tai muuten lataus päättyi ja sai uudelleen asetella piuhan paikalleen. Lisäksi sovellukset jumahtelivat ajoittain ja myös itse käyttöjärjestelmä meni välillä niin jumiseksi, että puhelin täytyi käynnistää uudelleen. Näistä syistä päädyin lopulta vaihtamaan uudempaan.

Nokia X10 älypuhelimeen päädyin siitä syystä, että pidin vanhan puhelimen puhtaasta Androidista ja ulkonäöstä. Yhtä hyvää ulkonäköä en valitettavasti enää uudessa puhelimessa saanut, mutta sain sentään puhtaan Androidin ja pitkän päivitystuen. Valintaa tehdessäni harkitsin myös Nokian X20 mallia. Puhelimia vertailtuani totesin, että X20 mallissa saisin paremman kameran ja enemmän tallennustilaa. En kuitenkaan arvostanut näitä ominaisuuksia niin paljoa, että olisin halunnut maksaa 100€ hintaeroa, joka laitteilla oli siinä vaiheessa.

Kokemukset

Heti kun olin puhelimen ottanut käyttöön, totesin, että kamera ei yllä edes vanhan Nokia 7 Plussan tasolle. Olisin kuvitellut, että kolmessa vuodessa kameroiden suhteen olisi tapahtunut kehitystä ja tässäkin hintaluokassa päihitettäisiin vanha keskiluokan puhelin. Näin ei kuitenkaan ollut ja olen nyt oppinut elämään tämän huonomman kameran kanssa. Mutta jos enemmän kuvaisin ja kamera olisi minulle tärkeä osa puhelinta en kyllä tätä Nokia X10 voi suositella kameran osalta. Toinen negatiivinen puoli puhelimessa on fyysinen Google Assistant -näppäin vasemmassa kyljessä. En oikein ole ymmärtänyt miksi kukaan haluaisi käyttää kyseistä näppäintä, koska Assistantin saa käyttöön tehokkaasti muutenkin. Onneksi kyseisen näppäimen voi tehdä toimintakyvyttömäksi, mutta olisi mukavaa, että näppäimeen voisi sitoa jonkin toisen toiminnon. Nyt puhelimessa on vain turha fyysinen näppäin aiheuttamassa mahdollisesti ongelmia tulevaisuudessa.

Nämä kokemukset ovat onneksi olleet ainoat negatiiviset näiden kolmen kuukauden aikana. Positiivisia puolia puhelimesta löytyy enemmän. Ensinnäkin akunkesto on ollut erittäin hyvä. Selviän yhdellä latauksella yleensä 2-3 vuorokautta, joka ainakin omaan käyttöön riittää mainiosti. Akunkesto riippuu totta kai käyttötottumuksista. Itse käytän puhelinta viestittelyyn, video- ja audiopuheluihin, sähköpostin lukemiseen, pankkiasioiden hoitoon, uutistenlukuun, sosiaalisen median seuraamiseen, musiikin kuunteluun sekä ajoittain videoiden ja sarjojen katsomiseen. Tällaisessa käytössä akku siis tarjoaa tuon 2-3 vuorokauden keston. Totta kai jos puhelinta käyttää kokoajan ja lisäksi pelaa ja katsoo leffoja saa akun syötyä paljon nopeammin.

Toinen positiivinen puoli on ollut puhdas Android ja nopeahkot päivitykset. Toivottavasti HMD Global pystyy tarjoamaan näitä myös tulevina vuosina, mutta ainakin tällä hetkellä olen ollut päivitystahtiin tyytyväinen. Kolmas positiivinen asia puhelimessa on ollut riittävä suorituskyky. Kuten edellä mainitsin en puhelinta käytä mihinkään maailman vaativimpiin tehtäviin, mutta omassa käytössä kaikki on toiminut ilman hidastelua ja nikottelua. Eli suorituskyvyn puolesta, normaalikäyttäjälle tätä puhelinta voi suositella hyvällä omalla tunnolla.

Puhelin on myös kestänyt ilman näkyviä vaurioita nämä kolmekuukautta ja olisinkin huolestunut jos näin ei olisi. Poistin aika nopeasti puhelimeen esiasennetun panssarilasin, koska se ei tuntunut käytössä mukavalta. Näytön käyttökokemus ainakin omasta mielestä parani huomattavasti tuon muutoksen jälkeen. Puhelimen mukana tulee myös kompostoituvasta materiaalista valmistettu suojakuori, mutta sitäkään en ole käyttänyt. Alussa kokeilin sitä, mutta se ei ainakaan omaan käteen tuntunut hyvältä joten luovuin siitä. Ainoat käytönjäljet puhelimeen ovat ilmestyneet takakameran ympärillä olevaan metalliin. Tämä metalli on hiukan korkeammalla kuin kameran pinta ja näin ollen suojaa kameraa. Kuitenkin tästä johtuen tämä metalli hankaa kokoajan taskussa ja myös kun puhelimen asettaa pöydälle. Uskoakseni näistä syistä tähän metalliin on ilmestynyt kohtia, joista maali on tippunut pois. Omaan silmään nuo eivät ole osuneet aiemmin vaan nyt kun tarkemmin tutkin puhelinta tätä kirjoittaessani huomasin ne. En siis oikeastaan kärsi tästä kosmeettisesta virheestä.

Yhteenveto

Yhteenvetona sanottakoon, että olen ollut enimmäkseen tyytyväinen tähän puhelimeen. Kamera saisi mielestäni olla vähintään Nokia 7 Plus tasoinen, ulkonäkökin saisi olla persoonallisempi ja Google Assistan napin olisi voinut jättää pois. Kuitenkin akunkesto, suorituskyky, päivitykset ja puhelin yleisesti ovat tarjonneet sitä, mitä itse puhelimelta tarvitsen. Lisäksi puhelin tukee 5G-yhteyksiä, joihin saatan siirtyä myöhemmin. En siis joudu siinä vaiheessa vaihtamaan puhelinta. Mitenkään ihmeellinen tämä puhelin ei ole, mutta jos haluaa varman peruspuhelimen, on tämä hyvä vaihtoehto.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *