Trivia Crack on Androidille (versio 5.0 tai uudempi) ja iOSille (versio 14.0 tai uudempi) julkaistu tietovisapeli. Peli on alunperin julkaistu jo vuonna 2013, mutta se saa edelleen aktiivisesti päivityksiä. Innostuimme kokeilemaan peliä, koska huhtikuussa Netflix julkaisee interaktiivisen ohjelman, jossa hyödynnetään Trivia Crackiin pohjautuvaa peliä.
ENSIVAIKUTELMA
Kirjautuminen sovellukseen tapahtuu joko Facebook-tilillä tai sähköpostilla. Facebook tiliä käyttäen joutuu luovuttamaan huomattavasti enemmän tietojaan verrattuna sähköpostikirjautumiseen, joten päädyin käyttämään sitä. Sähköpostia käyttäessä ei tosiaan tarvinnut muuta kuin syöttää sähköpostiosoite ja olin sisällä pelissä.
Kun sitten pääsin pelinäkymään, olin melko hämmästynyt. Ruudun yläreunassa oli tekstiä, joka ei selvästikkään kuulunut sinne, koska se peitti osan pelin käyttöliittymästä. Teksti vaikutti aivan rikkinäiseltä mainokselta, mutta missään ei näkynyt ruksia jolla sen saisi suljettua. Otin riskin ja painoin ”Play” linkkiä ja selvisi, että kyseessä ei ollutkaan mainos vaan siinä kehotettiin osallistumaan erikoisteemaiseen pelimuotoon. Tällä hetkellä pelissä juhlittiin St. Patrick’s Daytä ja tämä linkki ohjasi siihen liittyvään minipeliin. Tätä kautta eksyin sitten haastamaan jonkin pelaajan ”Classic” pelimuotoon, jota pelaamalla etenisin sitten tässä St. Patrick’s spesiaalissa.
Olo oli melko eksynyt tässä vaiheessa ja olisin toivonut alkuun jonkin näköistä esittelyä pelistä ja sen eri ominaisuuksista. Kun olin saanut pelattua osioni tuossa ”Classic” muodossa aloin hahmottaa peliä hiukan ja sen rakennetta. Mainosvideoita tarjoillaan pelaajalle jatkuvalla syötöllä. Välillä mainokset ovat vapaaehtoisia ja näistä saa jonkin bonuksen tilille jos suostuu katsomaan. Esimerkiksi jos pelaaja vastaa väärin kysymykseen voi tämä katsoa mainosvideon ja saa uuden yrityksen. Myös oman vuoron jälkeen tarjotaan mahdollisuutta katsoa mainosvideota, jonka katsottuaan pelaajalle pyöritetään onnenpyörää, joka tarjoaa pelin sisäisiä valuuttoja. Näitä pyöräytyksiä tarjotaan myös ostettavaksi oikealla rahalla ja myös eri valuuttoja voi ostaa suoraan oikealla rahalla.
VALUUTAT
Pelin valuutat ovat: ”Elämät”, ”Gemit”, ”Coinit”, ”Creditit” ja ”oikeat vastaukset”. Näitä siis tienaa pelaamalla peliä tai ostamalla niitä oikealla rahalla. Valuuttojen arvo ei oikein selvinnyt pelin kokeilun aikana, mutta ilmeisesti niillä voi helpottaa omaa pelaamista. Tässäkin mielessä jonkinasteinen opastus kun pelin aloittaa olisi mukava, koska nyt näitten käyttö jäi itseltäni kokonaan pois.
PELIMUODOT
Kysymysteemoina pelissä ovat: historia, taide, maantiede, urheilu, viihde, tiede. Näihin teemoihin vastataan pelin useissa eri pelimuodoissa: ”Classic”, ”Survival”, ”Survival Arena”, ”Triviathon”, ”Trivia Tour”, ”Saint Patrick’s Challenge”, ”Pick-A-Prize”, ”Triviatopics”, ”Guess & Grab” ja ”Daily Question”.
Jo aiemmin mainitussa Classicissa kilpaillaan toista pelaajaa vastaan. Pelaaja saa vastata kysymyksiin niin kauan kuin vastaa oikein. Yhden väärän vastauksen voi korjata katsomalla mainoksen, joka antaa uuden yrityksen saman teemaiseen kysymykseen. Kun pelaaja saa kolme oikeaa vastausta kasaan voi hän valita yhden ”hahmon” jonka haluaa itselleen. Tämän jälkeen pelaajalle esitetään vielä kysymys, joka liittyy hahmon teemaan. Jos pelaaja saa tämän oikein voittaa hän kyseisen hahmon itselleen. Se pelaaja joka ensiksi saavuttaa kaikki kuusi hahmoa voittaa palkinnoksi coineja.
”Survival” on battle royale tyylinen pelimuoto. Siinä pelataan muita pelaajia vastaan ja siinä tippuu pois jos vastaa väärin. Vastaamiseen annetaan myös lyhyt aika, vain 10 sekuntia. Riippuen miten pitkälle selviää saa pisteitä sen mukaan. Pelaaja voi osallistua viiteen eri Survival peliin session aikana ja näiden viiden pelin pisteet lasketaan yhteen joka määrittää pelin voittajan. Kolme parasta sessiossa saa coineja, credittejä ja ”oikeita vastauksia” palkinnoksi.
”Survival Arena” on myös battle royale tyylinen kilpailu. Tässä pelimuodossa mukana on aluksi 100 pelaajaa ja aina kun pelaaja vastaa väärin kysymykseen eliminoidaan tämä. Tässäkin pelimuodossa vastausaikaa annetaan vain 10 sekuntia. Palkintona on coineja.
”Triviathonissa” pelataan itseään vastaan. Pelaajalle esitetään sattumanvaraisia kysymyksiä. Kun pelaaja vastaa väärin peli päättyy. Jälleen kerran pelaaja voi yrittää uudelleen jos suostuu katsomaan mainosvideon. Pelaaja palkitaan coineilla sen mukaan kuinka monta oikeaa vastausta sai.
”Pick-A-Prize” on minipeli, jossa näytölle asetetaan aina neljä korttia väärin päin. Pelaaja valitsee näistä yhden ja se kortti käännetään. ¾ korteista on palkintoja ja yksi on ruksi joka päättää pelin. Peliä voi jatkaa niin kauan kuin uskaltaa ja voitetut valuutat kasaantuvat pankkiin. Jos pelaaja päättää lopettaa vapautetaan voitetut valuutat pankista. Jos taas pelaaja jatkaa niin kauan, että osuu ruksiin menettää pelaaja kaikki voitot. Peliä voi pelata vain 12 tunnin välein ilmaiseksi.
”Triviatopicsissa” pelaajan pitää saada tietyn teeman kysymyksistä putkeen kymmenen oikein. Tässä onnistuessaan hän saa yhden avaimen. Näitä avaimia tarvitaan kuusi, jotta palkintoarkku saadaan auki. Jokainen näistä teemoista tarjoaa kolme yritystä ja kun pelaaja saa kymmenen oikein hän voittaa avaimen lisäksi 1000 coinia.
”Guess & Grabissa” esitetään kysymys ja sen jälkeen lukujanalla liikkuu osoitin edestakaisin. Pelaajan pitää pysäyttää tämä osoitin oikean luvun kohdalle. Tämä osoittautui aika haastavaksi, vaikka tietäisi oikean vastauksen, koska osoitin meni hirveää vauhtia edestakaisin. Pelimuotoa voi ilmaiseksi kokeilla vain kerran vuorokaudessa.
”Daily Questionissa” on yksi kysymys johon vastaamalla voittaa valuuttapalkinnon. Tätäkin voi pelata vain kerran vuorokaudessa ilmaiseksi.
Lisäksi tarjolla on lemmikki minipeli. Tämä minipeli on Tamagochin tapainen. Pelaajan tulee muistaa ruokkia lemmikkiään päivittäin ja sovellus kyllä jaksaa muistuttaa siitä useilla ilmoituksilla. Lemmikin hyöty ei selvinnyt omien kokeilujeni aikana…
Pelissä oli kokeilujakson aikana käynnissä kaksi erikoispelimuotoa: ”Trivia Tour” ja ”Saint Patrick’s Challenge”.
Trivia Tour on kytköksissä Classic pelimuotoon. Tällä hetkellä Classic pelimuodosta saa neliapilanlehtiä, joita voi sitten käyttää ostaakseen osia Trivia Tour karttaan. Kun kaikki kymmenen osaa on ostettu saa pelaaja palkinnon. Luultavasti tässä kiertää muita teemoja aika ajoin.
Toinen St. Patrick’s Day spesiaali on ”Saint Patrick’s Challenge”. Siinä pelataan bottia vastaan ja pyritään etenemään tasoja ylöspäin. Pelaaja voi 5 kertaa hävitä botille ennen kuin peli päättyy. Jos pelaaja voittaa kaikki tasot, palkintona on coineja. Välitasot eivät anna palkintoa tässä pelimuodossa.
Pelissä on myös liigat, jotka tarkistetaan aina viikoittain. Pelaamalla peliä saa pisteitä jotka määrittelevät sijoituksen tulostaululla ja parhaat pelaajat, tai ne jotka pelaavat eniten, nousevat seuraavalle tasolle. Korkeammalla tasolla saa haastavampia vastuksia mutta myös palkinnot ovat parempia.
YHTEENVETO
Peliä kokeiltiin Android X10 puhelimella, jossa on Android 12 käyttöjärjestelmä. Peli pyöri ilman ongelmia eikä peli myöskään vaikuta tarvitsevan kummoista suorituskykyä laitteelta. Pelatessa pelit alkoivat nopeasti, eli pelaajia tuntuu olevan linjoilla mukavasti.
Pelin kysymykset olivat laidasta laitaan. Vaikkakin välillä kysymykset tuntuivat olevan hyvin Amerikka-keskeisiä. Peli tarjoaa myös ”Question Factory” ominaisuuden, missä pelaaja voi ehdottaa kysymyksiä peliin. ”Question Factoryn” kautta pelaaja voi myös arvostella muiden ehdottamia kysymyksiä ja kääntää kysymyksiä eri kielille.
Sanoisin, että peli on mukavaa ajanvietettä, ainakin lyhyeksi aikaa, esimerkiksi työ tai koulumatkoille. Pelin mainosmäärä on melko häiritsevä. Lyhyellä sessiolla mainoksia vielä sietää, mutta pidemmän päälle mainokset alkavat ottaa päähän ja tuntuvat tuhlaavan turhan paljon peliaikaa. Tietenkin tästä pääsee maksamalla pelistä 10,99€, mutta itse en ole niin kova tietovisafani, että sijoittaisin ainakaan tähän peliin kyseistä summaa. Lisäksi Google Play arvostelujen mukaan tässä maksullisessakin versiossa tarjoillaan pelin omia ”tarjouksia”.