Arvostelussa: tässä.fi


”Tässä.fi” on Androidille ja iOSille tarjolla oleva sovellus, joka pyrkii tarjoamaan käyttäjälle olennaista tietoa paikkatietojen mukaan. Idea sovelluksessa on hyvä, mutta se vaatii toteutukselta myös paljon. Periaatteessa sovelluksen kehittäjät pääsevät kilpailemaan suuria tekijöitä vastaan, esimerkiksi Googlea, joka mapsien ja hakujen kautta pyrkii myös antamaan tietoa käyttäjälle tämän tapojen ja ympäristön perusteella. Lähdetään tarkastamaan mitä ”tässä.fi” pystyy käyttäjälle tarjoamaan.

Sovelluksen avattuani ensimmäinen havainto oli, että käyttöliittymä vaikuttaa jokseenkin karulta, eikä välttämättä täysin nykyaikaiselta. Toisaalta rakenne kyllä oli pääpuolisesti selkeä ja asiat järjestelty omiin aihepiireihinsä selvästi.

tässä.fi alkunäkymä

Hetken sovellusta tarkasteltuani en voinut välttää ajatuksia siitä, että sovellus vaikutti hyvin samanlaiselta, mitä aikoinaan opiskellessa tehtiin open data-harjoitustöinä. Tietoa on kerätty mahdollisimman monista paikoista ja kaikki tungettu vain yhteen pötköön etusivulle. Tässä kehittäjät voisivat vähän miettiä saisiko asiat järkevämmin aseteltua sovelluksen sisään, esimerkiksi välilehdille.

Sovelluksen tarjoamat tiedot on kerätty useista paikoista ja etusivulla käyttäjälle tarjotaan:

  • ilmoituksia (tykätyimmät, lähimmät, uusimmat ja ilmoituksia sinulle),
  • uutisia (paikalliset, valtakunnalliset, viihde, urheilu, talous, suomi ja maailmalla),
  • ehdotuksia minne mennä (tarjoaa tietoa tapahtumista, baareista, nähtävyyksistä, liikuntapaikoista, pikaruokaloista ja ruokaravintoloista),
  • liikennetietoja (autoillen ja julkisilla liikkuen),
  • säätietoja,
  • asunto- ja työpaikkailmoituksia,
  • ruokakauppojen, pankkiautomaattien, alkojen, apteekkien, yms. tietoja.

Näitä samoja tietoja tulee vastaan etusivulla useaan otteeseen kun sovellusta käyttää. Kehittäjät voisivatkin muokata etusivua siistimmäksi ja siirtää tavaraa pois sieltä. Myös ensimmäisellä käyttökerralla käyttäjälle voisi tarjota mahdollisuutta päättää mitä sisältöä haluaa etusivulla esitettävän. Nyt sovellus tarjoaa informaatiotulvan ja samaa tietoa pusketaan käyttäjälle useaan otteeseen.

Tällaisessa sovelluksessa toivoisi, että sovellus tukisi vahvemmin kontekstitietoista-ajattelua ja ottaisi käyttäjän halut ja toimet enemmän huomioon. Mieluiten automaattisesti mutta vähintään siten, että käyttäjä itse päättäisi mitä haluaa nähdä ja mitä ei. Nyt sovellus tuntuu siltä, että siihen on lätkitty kaikki mahdollinen sisään ja käyttäjä saa sieltä sitten tonkia haluamansa asiat esiin jos jaksaa. Ongelmana kuitenkin on se, että sovellus ei tunnu tarjoavan lisäarvoa verrattuna jo olemassa oleviin ratkaisuihin. Esimerkiksi Google Mapsilla käyttäjä löytää itseään lähellä olevat palvelut ja niiden tiedot. Säätiedot on usein esillä jo puhelimen lukitusnäytössä ja ilmatieteenlaitoksen sovellus tarjoaa ne nopeammin esille verrattuna ”tässä.fi” sovellukseen. Asunto- ja työpaikkailmoituksia varten on jo valmiina optimoidumpia alustoja ja niin edelleen.

Oikeastaan olisin toivonut, että tämä sovellus olisi keskittynyt enemmän lähelläni olevien tapahtumien esittelyyn ja mainostamaan erikoistarjouksia, jotka ovat jossain lähettyvillä. Nyt sovellus mainosti minulle Seinäjoelle avautuvaa KFC ravintolaa (sovellusta kokeiltiin Helsingin Punavuoressa) ja Iltalehden klikkiotsikkoa risteilyllä tapahtuneesta draamasta.

Ainakaan nykyisessä olomuodossaan en sovellusta suosittele. Se on turhan täynnä kaikkea mahdollista eikä keskity olennaiseen. Itse saattaisin sovellusta käyttää mieluummin, jos se keskittyisi oikeasti lähelläni oleviin tapahtumiin ja erikoistarjouksiin, joita en välttämättä muuten huomaisi. Nyt sovellus tarjoaa kaikkea mahdollista, josta suurinta osaa en kaipaa ja se mitä kaipaan, löytyy muualta paremmin saavutettavana. Eli ehdotuksenani kehittäjille olisi keskittyä ”Minne mennä?” osioon ja hieroa se mahdollisimman hyvin toimivaksi. Se saattaisi avata tien onnistuneeseen sovellukseen ja bisnekseen.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *