Arvostelussa – PREQUEL: Aesthetic Pic Editor


PREQUEL: Aesthetic Pic Editor on noussut kohisten sekä AppStoren, että Google Playn Top10 ladatuimman listalle. Lähdimme tutustumaan, millaisesta sovelluksesta oikein on kyse.

PREQUEL: Aesthetic Pic Editor on kuvien ja videoiden muokkaussovellus. Se on tarjolla sekä Androidille, että iOSille. Android versio vaatii vähintään Android 5.0:n eli hyvin pitkälle mikä tahansa Android-puhelin nykyään pyörittää sovellusta. iOSilla vaatimuksena on vähintään iOS versio 13.0, joka on nykyään hyvin yleinen, mutta vanhempia versioita on vielä jonkin verran käytössä.

Sovellus käyttää freemium-mallia. Perusominaisuudet ovat tarjolla ilmaiseksi, mutta maksamalla kuukausimaksua saa käyttäjä enemmän filttereitä ja ominaisuuksia käyttöönsä. Hinnoittelu on seuraavanlainen: viikkolaskutuksella 3,19€ tai vuosilaskutuksella 32,99€. Vuosilaskutuksessa on ilmeisesti kirjoitushetkellä 80% alennus. Käyttäessä sovellusta tarjottiin vielä tästä hinnasta 50% alennusta eli 15,99€/vuosi. Eli jos tilaus kiinnostaa kannattaa hetki tutkia, josko sen saisi halvemmalla hinnalla.

Yhtiön julkaisema sovelluksen esittelyvideo:

Sovelluksen käyttöönotto oli tehty helpoksi. Käyttäjälle tarjottiin kolmen päivän kokeiluversiota, jonka jälkeen sovellus muuttuisi maksulliseksi. Tästä pystyi kieltäytymään valitsemalla näytön yläreunasta ruksin, joka sulkee ikkunan ja käyttäjä siirrettiin itse sovellukseen. Tähän samaan näyttöön törmää, jos sattuu vahingossa tai tahallaan valitsemaan maksullisen efektin.

Sovelluksen avattuani huomasin, että erilaisia kuvanmuokkauskategorioita oli tarjolla runsaasti, 26 kappaletta. Nämä kategoriat on nimetty teemoittain esim. ”AI effects”, ”Kawaii” ja ”Bold art”. Kategoriat on listattuna etusivulla ”For you” otsikon alle, josta voi olettaa, että sovellus tarkastelee käyttäjän tottumuksia ja päivittää tätä listaa sopivammaksi ajan kuluessa. Etusivulta löytyy myös ”Favorites” osio, jonne käyttäjä voi tallentaa omat suosikkiefektit. Filttereitä ja efektejä voi hakea myös tekstihaulla.

PREQUEL: Aesthetic Pic Editor tarjoaa mahdollisuuden muokata, joko olemassa olevaa kuvaa tai videota, tai käyttäjä voi ottaa uuden kuvan tai videon suoraan sovelluksella. Kuvaa tai videota ottaessa käyttäjä voi valita jonkin perusfilttereistä ja kuvanoton jälkeen kuvaa voi muokata tehokkaammilla efekteillä ja filttereillä ja tarkemmilla säätimillä. Kuvaa ottaessa sovellus tarjoaa perusapuvälineet eli ruudukon, ajastimen ja salamansäädöt.

Kun käyttäjällä on kuva tai video, jota haluaa lähteä muokkaamaan, tarjoaa sovellus useita eri muokkaustyökaluja. Efektien avulla kuvaa voi manipuloida vahvasti, esim. muokata sarjakuvamaiseksi, lisätä D3D efektejä tai muita efektejä. Filttereiden avulla kuvaan saadaan päälle ”kalvo”, joka muuttaa kuvan värimaailmaa. Lisäksi muokkaamiseen tarjotaan tarkempia työkaluja niitä kaipaavalle. Näitä ovat:

  • valoisuudensäätö (valotus, kontrasti, korostukset, varjot, himmennys),
  • väriensäätö (saturaatio, ihonsävy, eloisuus, lämpötila, värisävy),
  • stylisointi (terävyys, selkeys, vignette, grain, dust, mist, dehaze, hohto, kalansilmä, aberration, rgb, sumennus),
  • tekstin lisäys,
  • kuvasuhteen muutokset ja
  • kuvan pyöritys eri kulmaan.

Videon muokkauksen yhteydessä tarjolla on lisäksi äänenvoimakkuuden säätö ja videon leikkaus ominaisuus.

Kun kuva on valmis voi sen tallentaa puhelimeen, jakaa luodun ”Presetin” eli asetukset joilla on muokannut kuvaa ja jakaa kuvan eri sosiaalisiin medioihin kuten Snapchattiin, Instagramiin, Facebookkiin, Facebook-tarinoihin, WhatsAppiin ja muihin medioihin mitä puhelimeen on asennettuna.

Alla esimerkkikuva ilman muokkausta ja muokattuna:

Alkuperäinen
Muokattu. Cartoon efekti on varsinkin puusta tehnyt huomattavasti pehmeämmän.

Meillä sovellusta kokeiltiin Nokia X10 puhelimella, jossa on käytössä Android 12. Pääsääntöisesti sovellus toimi moitteetta kyseisellä alustalla, mutta ongelmiakin havaittiin. Sovelluksen avattua huomasin, että näytön ylärivin ilmoitukset ja kello piilotettiin automaattisesti. Piilotettu alue rajautui näyttöön upotetun kameran alapuolelle. Tästä voisi päätellä, että rajaus on tehty näytössä olevan kameran takia, jotta kuvanmuokkauksessa ei jää käyttäjälle yksityiskohtia piiloon. Tämä ominaisuus itseä häiritsi, sillä olen tottunut käyttämään puhelimen kelloa ja nyt se ei ollut mahdollista. Ehkä tähän tulee muutos tulevissa päivityksissä. Toinen häiritsevä ominaisuus oli, että isossa osassa efektejä kuvaan jää ”PREQUEL APP”-teksti vesileimana, kun käytössä on ilmainen versio.

Sovellus myös kaatui kerran kun olin valitsemassa toista kuvaa, jotta voisin kokeilla efektiä joka vaati selfien. Sain myös sovelluksen kerran sekaisin kun yritin vaihtaa efektiä toiseen ja efektivalitsin alkoi automaattisesti rullata edestakaisin eikä tuntunut pysähtyvän. Annoin sen hetken etsiä itseään, jonka jälkeen tapoin sovelluksen ja aloitin alusta. Viimeinen havaittu ongelma liittyi tiettyihin filttereihin, joiden aktivoinnin jälkeen kameran liikkeistä tuli tahmeita. Tämä koski siis vain tiettyjä efektejä, jotka ilmeisesti rasittivat turhan paljon puhelinta.

Alla vielä toinen esimerkkikuva ilman muokkausta ja muokattuna:

Alkuperäinen
Muokattu

Sovelluksen käyttö oli helppoa ja jopa hauskaa. Filtterit ja efektit ovat tuttuja esim. Snapchatin ja Instagramin käyttäjille, mutta tämä sovellus tarjoaa nämä mielestäni laadukkaampina. Mielestäni ilmainen versio riittää varsin hyvin omaan käyttööni, vaikkakin vesileima ärsyttää. Toisaalta jos olisin aktiivisempi sosiaalisen median käyttäjä tai tekisin sitä työkseni haluaisin käyttööni maksullisen version vesileimattomuuden ja laajemman efekti- ja filtterikirjaston. Sovellus onkin luultavasti suunnattu enemmänkin ahkerille somettajille, jotka haluavat hoitaa kuvien ottamisen ja muokkaamisen käyttäen pelkästään älypuhelintaan. Siihen sovellus tarjoaa mielestäni varsin hyvät puitteet ja ainakin perusmuokkaukset kuviin sillä saa mukavasti tehtyä. Suuremmat muokkaukset tekisin kuitenkin edelleen mieluummin tietokoneella.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *