Samsung Galaxy S5 ja iPhone 6 puhelinvertailu


 

Apple vs Samsung. iOS vs Android. iPhone 6 vai Samsung Galaxy S5? Kumman ostaa? Onko Galaxy S5:sesta haastajaksi Applen iPhone 6:lle?

Älypuhelimet.com testasi molemmat luurit: lue alta, mitä puhelinvertailussa paljastui, ja kumpi selvisi voittajana.

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: muotoilu

iPhone 6: 6,9 mm paksu, anodisoitu alumiininen takakuori

Samsung Galaxy S5: 8,1 mm paksu, pehmeä muovinen takakuori, vedenkestävä

Samsung ja Apple ovat valinneet hyvin erilaisen lähestymistavan muotoiluun iPhone 6:n ja Galaxy S5:n tapauksessa. iPhonessa yhdistyy sileän metallin ja lasin saumaton muotoilu kun taas Galaxy S5 on pehmeän ja kovan muovin yhdistelmä, jonka reunat on maalattu näyttämään metallilta. iPhone 6 on esteettisesti selvästi mielyttävämpi. Galaxy S5 pyrkii muotoilullaan luomaan puhelimesta vedenkestävän, mikä pakottaa tekemään tiettyjä uhrauksia estetiikan ja materiaalivalinnan puolella.

Myös ergonomisesti iPhone 6 on Galaxy S5:sta edellä. Se on 2 mm ohuempi ja 5 mm kapeampi, mikä tekee siitä paljon helpomman käsitellä. iPhone 6:n alumiininen takakuori ei ole niin pitävä kuin Galaxy S5 :n irrotettava takakuori. Galaxy S5:en takakuori on muovia, joka tulee hieman yli näytön, mikä tarjoaa hyvin suojaa näytölle. Takakuori tekee puhelimesta kuitenkin epämukavan, kun sitä pitää pitkiä aikoja kädessä.

Samsung Galaxy S5:n muotoilu tekee puhelimesta vedenkestävän. Jos puhelinta tulee käytettyä veden lähettyvillä, niin Galaxy S5 on selvä valinta. Se on IP67-sertifioitu, mikä tarkoittaa, että se kestää vettä 1m syvyyteen 30 minuutin ajan.

Samsung on onnistunut sovittamaan 5,1 tuuman näytön kätevään kokoon. Se on 142 mm pitkä ja 72,5 mm leveä, mikä tekee hieman hankalaksi venyttää sormia näytön yläreunaan asti. iPhone 6:sta on paljon helpompi käyttää yhdellä kädellä, ja sen näyttö on isompi kuin sen edeltäjällä iPhone 5S:lla.

Voittaja: iPhone 6, jos vedenkestävyys ei ole erityisen tärkeää

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: näyttö

iPhone 6: 1334 x 750 IPS

Samsung Galaxy S5: 1920 x 1080 AMOLED

Sekä iPhone 6:lla ja Galaxy S5:lla on molemmilla erinomainen näyttö. Puhelimien valmistajat ovat ottaneet hyvin erilaiset lähestymistavat näytön tekniikkassa. Se kummasta pitää enemmän, riippuu ainoastaan asioista, joita näytöissä arvostaa eniten.

Galaxy S5:lla on 5,1 tuuman AMOLED-näyttö, jonka full HD -resoluutio on 1920 x 1080 ja 432 pikseliä tuumalla (PPI). Samsungin AMOLED-näyttöjen etuna on niiden kyky näyttää täydellistä mustaa, sekä niiden lähes ääretömät kontrastisuhteet. Tämä tarkoittaa, että elokuvien pimeät kohtaukset näyttävät täydellisiltä, etkä huomaa mitään valon valumista, mikä tekisi kohtauksista harmahtavia.

AMOLED näytöt eivät pysty kuitenkaan tarjoamaan aivan optimaalista värien tarkkuutta. Värit ovat Galaxy S5:lla kylläisiä ja hieman epäaidon tuntuisia. Ne ovat kuitenkin paljon parempia kuin edellisissä Galaxy-puhelimissa, ja kirkkaat värit voi lieventää asettamalla Galaxy S5 elokuvatilaan.

iPhone 6 käyttää IPS LCD-näyttöjä. Nämä näytöt ovat erinomaisia kirkkaudessa, katselukulmissa ja väreissä, ja iPhone 6 on varustetu parhaimmalla näistä. Sen resoluutio on 1334 x 750 ja 326 PPI, ja vaikka tämä on paljon pienempi kuin Galaxy S5:lla, on kyseessä silti erittäin terävä näyttö. Terävyyseron pystyy huomaamaan ainoastaan silloin, kun katsoo näyttöjä epämiellyttävän läheltä. Värien tarkkuus on parempi iPhone 6:lla kuin Galaxy S5:lla, mutta elokuvien pimeissä kohtauksissa tarkkuudet ovat lähes yhtä hyviä. iPhone 6:lla on hyvä kontrastisuhde LCD-näytölle, mutta se jää Galaxy S5:stä valovuosia.

Voittaja: Tasapeli

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: ohjelmisto

iPhone 6: iOS 8

Samsung Galaxy S5: Android 5.0 Lollipop TouchWiz UI

iPhone 6 on saanut uuden käyttöjärjestelmän nimeltä iOS 8. Uusin päivitys ei tarjoa ihan niin suurta muutosta kuin minkä iOS 7:n päivitys aiheutti aikanaan. Samsung Galaxy S5 on saanut Lollipop-päivityksen Android 5.0:een, ja vaikka se ei ole aivan yhtä kaunis kuin versiot Nexusissa ja Moto X:ssä, se on silti ehkä suurin Android-päivitys Ice Cream Sandwichin jälkeen.

Android peittoaa iOS:n mitä tulee ilmoituksiin. Niitä on paljon helpompi käsitellä Googlen käyttöjärjestelmällä kuin iOS:llä. Muutamat Samsungin omat sovellukset ovat myös saaneet kasvojenkohotuksen Android 5.0 päivityksen myötä, mutta Google tarjoaa suurimman osan samanlaisista sovelluksista Play Storessa, ja ne (viestit, Hangouts, kamera, sähköposti) ovat paljon parempia kuin Samsungin omat sovellukset. Muokattavuus on Androidin isoin myyntivaltti, kuten esimerkiksi kuvakkeiden järjestely ja taustakuvan vaihtaminen, mikä ei ole mahdollista iOS:llä.

iOS 8 on taas parantunut jakamisen mahdollisuuksi, eli voit muokata kuvia Afterlightilla, esimerkiksi suoraan omasta kuvat sovelluksesta. iOS 8 tai 8.1.3 on kaiken kaikkiaan paljon tasaisempi ja yksinkertaisempi kokemus kuin Lollipop on Galaxy S5:lla. iPhone 6 pystyy käsittelemään suuremman määrän sovelluksia samaan aikaan kuin Galaxy S5 ilman näkyvää hidastumista, mikä tekee iOS 8:n käyttämisestä mukavaa.

Vaikka iOS hallitsi Androidia sovelluspuolella, on tämä kuilu supistunut viime aikoina jonkin verran. Jos kuitenkin haluat viimeisimmän ja parhaiten suunnitellun sovelluksen, niin valitse iOS. App Store on edelleen paljon helpompi tapa löytää parhaat sovellukset verrattuna Google Playhin.

Voittaja: Tasapeli

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: kamera

iPhone 6: 8 megapikseliä, vaiheentunnistus, 1/3 tuuman sensori, 1,5 um pikselikoko

Samsung Galaxy S5: 16 megapikseliä, vaiheentunnistus, 1/2,6 tuuman sensori, 1,12 pm pikselikoko

Samsungin 16 megapikselin kamera ottaa erittäin yksityiskohtaisia kuvia, ja se on erittäin hyvä kuvaamaan kasvoja ja liikettä tekemättä valokuvasta epäselkeää. Myös maisemat näyttävät upeilta. Värit näyttävät todellisilta ja tarkoilta, vaikka joskus kuvat näyttävätkin siltä kuin ne olisivat kulkeneet editointiohjelman läpi, ja kuvanterävyys olisi asetettu täysille. Tämä tekee kuvista teräviä, mutta silloin tällöin epäaidon näköisiä.

iphone 6Vaikka iPhone 6:ssa on puolet Galaxy S5:n megapikseleistä, saa silläkin aikaiseksi hyviä kuvia. Se ei ehkä ole aivan yhtä yksityiskohtainen kuin S5, kun kuvan suurentaa käyttäen zoom-toimintoa, mutta normaaleja käyttötarkoituksia varten 8 megapikselin kenno on juuri sopiva. iPhone 6:lla otetut kuvat näyttävät kuitenkin hieman luonnollisemmilta kuin S5:lla otetut. Tämän huomaa erityisesti silloin, kun ottaa muotokuvia molemmilla puhelimilla ja vertailee niitä keskenään.

Molemmat kamerat toimivat erittäin hyvin täydellisessä valaistuksessa, mutta kun valaistus on heikompaa, paljastuu iPhone 6:n kamera voittajaksi. Sen kennon suuret pikselit auttavat ottamaan hyviä kuvia hämärässä. Myös iPhone 6:n kaksisävyinen salama on parempi kuin Galaxy S5:n salama. iPhone 6:n kameran suurimmat edut ovat sen nopeus ja yksinkertaisuus. iPhonen kamera käynnistyy nopeammin kuin Galaxy S5:n, mikä on kameralle tärkeä ominaisuus. Galaxy S5:n kameraohjelma on myös liian monimutkainen ja sisältää paljon turhia lisukkeita, joita ei todellisuudessa tarvitse. iOS-sovellus on yksinkertainen. Se ei tarvitse mitään erikoisia muokkausmahdollisuuksia, sillä se ottaa hienoja kuvia johdonmukaisesti. Videon kuvaus on sulava ja yksityiskohtainen molemmissa puhelimissa, mutta Galaxy S5 kykenee ottamaan UHD videokuvaa, kun iPhone 6 on edelleen 1080p.

Voittaja: iPhone 6

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: kaiutin

Kaiuttimet ovat tärkeitä puhelinneuvotteluja varten, tai jos esimerkiksi haluat katsella tai kuunnella jotain ilman kuulokkeita. Kummankaan puhelimen etukaiuttimet eivät vedä vertoja HTC One M8:n kaiuttimille, mutta ne hoitavat tehtävänsä hyvin. iPhone 6:n kaiuttimista kuuluu kovempaa, mutta ääni alkaa vääristymään korkeimmilla voimakkuuksilla, mitä tapahtuu myös Galaxy S5:lla. iPhone 6:n kaiutin on puhelimen alaosassa, kun taas Galaxy S5: kaiutin on sen takana. Kumpikaan ei ole optimaalinen sijainti, mutta Galaxy S5:n kauitin on helpompi peittää kädellä kun puhelinta pitää kädessä.

Voittaja: Tasapeli

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: yhteydet

iPhone 6: Bluetooth 4.0, 4G / LTE, Wi-Fi 802.11ac, NFC (Apple Pay), Lightning-liitäntä USB 2.0, Airdrop, Continuity

Samsung Galaxy S5: Bluetooth 4.0, 4G / LTE, Wi-Fi 802.11ac, NFC, infrapuna, microUSB v3.0 (MHL 2.1), USB-liikkeellä, USB host

Samsung Galaxy S5 sisältää tavallisen kirjon yhteystekniikkaa, kuten Bluetooth, 4G ja Wi-Fi, NFC ja esimerkiksi infrapuna-anturi, niin että sitä voi käyttää kaukosäätimenä televisioon ja muuhun kodin elektroniikkaan.

samsung_galaxy_s5Galaxy S5 käyttää USB 3.0 -teknologiaa, jolla voit siirtää tiedostoja tietokoneelta puhelimeen ja puhelimesta tietokoneelle paljon nopeammin kuin iPhone 6:lla. Jos haluat liittää puhelimen telkkariin, Galaxy S5:ssa on MHL-kaapeli, jonka avulla tämä onnistuu. Galaxy S5:sta voi käyttää siis kannettavana tallennuslaitteena – voit tallentaa asiakirjoja, musiikkia ja elokuvia, sekä siirtää näitä mihin tahansa tietokoneeseen USB-kaapelilla. Toisaalta iOS 8 tarjoaa myös hienoja yhteysominaisuuksia – kunhan omistat muita laitteita, jotka ovat osa Applen ekosysteemiä.

Continuity on kätevä toiminto, jonka avulla voit käyttää iPadia tai MacBookia (OS X Yosemite) ja soittaa tai vastaanottaa puheluita, kunhan ne ovat samassa wifi-verkossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että sinun ei tarvitse noutaa ladattavan olevaa iPhone 6 -laitettasi toisesta huoneesta, jos sinulla on esimerkiksi iPad käytössä olohuoneessa.

iPhone 6:ssa NFC on rajoitettu ja toimii vain Apple Payn kautta. Vaikka iPhone 6:ssa on enemmän liitäntämahdollisuuksia kuin missään iPhonessa tätä ennen, se ei siltikään vastaa Galaxy S5:sta.

Voittaja: Samsung Galaxy S5

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: sormenjälkitunnistus

Apple esitteli Touch ID:n jo iPhone 5S:lle. Siitä lähtien puhelimen turvaaminen on ollut helppoa, ja se on entistä helpompaa iPhone 6:lla. Sovelluksilla kuten 1Password. puhelimen avaaminen onnistuu peukalon kosketuksella. Samsung on myös lisännyt sormenjälkiskannerin Galaxy S5:lle, mutta se ei toimi läheskään yhtä hyvin kuin Applen vastaava.

Voittaja: iPhone 6

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: tallennustila

Galaxy S5:ssa on vain 16GB muisti, mutta puhelimessa on microSD-korttipaikka takakannen alla. Muistia voi siis lisätä vaikka 128GB microSD-korttilla. TouchWiz vie jonkin verran muistia, joten todellisuudessa 16GB mallilla on noin 9 GB muisti, joka on käytettävissä. Sama ongelma on myös 16GB iPhone 6:lla, joka ilman microSD:n tarjoamaa laajentamismahdollisuutta soveltuu vain henkilöille, jotka säilyttävät kaiken tallentamansa iCloudissa. Suosittelemme siis 64GB iPhonea (joka korvasi 32GB version), jos haluat säästyä kuvien ja tiedostojen ajoittaisesta poistelusta tilanpuutteen takia. Samsung Galaxy S5 muistia voi laajentaa tarvittaessa microSD-korteilla mielensä mukaan, joten se on parempi valinta ihmiselle, joka säilyttää paljon dataa puhelimessaan.

Voittaja: Samsung Galaxy S5

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: suorituskyky

iPhone 6: 64bit Apple A8 dual-core 1.4GHz, GPU PowerVR GX6450, 1GB RAM

Samsung Galaxy S5: 32bit Qualcomm Snapdragon 801 quad-core 2.5GHz, GPU Adreno 330, 2GB RAM

Paperilla Samsung Galaxy S5 on paljon tehokkaampi kuin iPhone 6. Nopeasti katsottuna se on tehoja on Samsungissa tuplasti enemmän, mutta kun tarkastelemme todellista suorituskykyä, iPhone 6 on tasoissa tai jopa tehokkaampi.

Molemmat puhelimet saavuttivat lähes samat pisteet Geekbench 3 -testissä (noin 2800), joka testaa prosessorin suorituskykyä. Puhelimet ovat myös hyvin samantehoisia 3D Markin Ice Storm -testissä, vaikka iPhone 6 saakin paljon paremmat grafiikkapisteet, eli se suoriutuu paremmin korkeatasoisissa 3D-peleissä.

Voimme siis todeta, että iPhone 6 on sulavampi. Se reagoi nopeammin kuin S5 ja tuntuu nopeammalta arkikäytössä. Tällä ei ole niinkään tekemistä prosessointitehon kanssa, vaan ohjelmiston. Galaxy S5 käyttää Androidia, mutta sen päällä on oma raskas TouchWiz käyttöliittymäkerros. Tämä ylimääräinen kerros hidastaa Galaxy S5:sta juuri sen verran, että huomaat sen hitaammaksi arkikäytössä verrattuna iPhone 6:een.

Voittaja: iPhone 6

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: akunkesto

iPhone 6: 1810 mAh akku

Samsung Galaxy S5: 2800mAh akku

Samsung Galaxy S5:ssa on suurempi akku – ja sen myös huomaa. Voit käyttää sitä noin puolitoista päivää, verrattuna vajaaseen päivän käyttöön iPhone 6:lla. Videoita katsoessa iPhone 6:n akku kestää vain alle 10 tuntia, joka on noin tunnin vähemmän kuin S5.

Kun molempien puhelimien akut olivat tyhjät, toi 30 minuutin lataus noin 25 % akusta täyteen. 100 % lataukseen menee pari tuntia. Galaxy S5 sisältää monenlaisia ​​virransäästöominaisuuksia, jotka voidaan ottaa käyttöön. Näillä voidaan varmistaa, että puhelin kestää kauemmin, kun sitä tarvitaan eniten. Lisäksi Samsung Galaxy S5:en akku voidaan kokonaan vaihtaa uuteen, mikä on selvä etu kilpailijaansa verrattuna.

Voittaja: Samsung Galaxy S5

iPhone 6 vs Samsung Galaxy S5: yhteenveto

Oli odotettavissa, että molemmat puhelimet ovat erinomaisia, ja täynnä hyödyllisiä ominaisuuksia. Molemmilla puhelimilla on akku, joka kestää päivän, erinomainen kamera, jonka avulla pystyy jakamaan kuvia, ja näyttö josta on mukavaa katsoa videoita.

Android 5.0 Lollipop on loistava päivitys, joskin hieman buginen, ja jos Samsung olisi keventänyt TouchWiz-käyttöliittymää, pystyisi se kilpailemaan iOS:n kanssa. iPhonen ongelmaksi muodostuu sen hinta, sillä Galaxy S5 on selvästi halvempi. Tämä tekee Galaxy S5:sta tämän arvostelun voittajan. Jos sinulla kuitenkin on jo entuudestaan Applen tuotteita, ja haluat lisätä uuden älypuhelimesi osaksi muita iOS-laitteitasi, on iPhone 6 tässä tapauksessa hyvin perusteltavissa oleva vaihtoehto.


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *